Eväät talviretkelle

Ilman ollessa kirpeän viileä, evästauko nuotiolla on entistäkin odotetumpi ulkoilun kohokohta. Perinteisen makkaran sijasta retkellä voi syödä paljon muutakin. Pannussa lämmittää helposti vaikka pyttipannun, ja hauskuutta ruokahetkeen saa pekonitikuista. Lue myös vinkit tulen sytyttämiseen talven pakkasilla.

 

talvi_retkeily_nuotion_sytytys_takkatikut

Talvinuotion sytyttäminen

Tulen sytyttämiseen tarvitaan puita, sytykettä ja tulentekovälineeksi hyvät tulitikut tai kaasusytytin. Tuli syttyy paremmin mitä pienemmäksi puut on pilkottu ja mitä enemmän käytät sytykkeitä, kuten pieniä puunsäleitä, tuohta, sytytyspaloja tai sytytysvillaa. Jos sää on kovin tuulinen, suojaa alkutulta asettumalla tulen ja tuulen väliin. Huolehdi myös, että sytytyspuut ovat kuivia ja lado ne ilmavasti keoksi tai ristikkäin ennen sytyttämistä. Ilmavuus on tärkeää, jotta tuli saa palaakseen tarpeeksi happea.

Nuotio kannattaa sytyttää ensin pienillä puilla ja lisätä isompia halkoja vasta sitten kun tuli on jo päässyt kuunnolla liekkeihin. Myös märemmät, jopa jäiset, puut palavat kun liekit ovat tarpeeksi suuria. Talvella nuotio kannattaa tehdä aluspuiden päälle, jotka estävät nuotion painumisen hankeen.

Nuotiolla voidaan valmistaa evästä monella eri tavalla: loimuttamalla, hiilloksen päällä, tikun nokassa tai tulen päälle ripustetuissa koukuissa tai ritilöillä. Perinteiset nuotiomakkarat toimivat aina, mutta nuotiolla voi valmistaa myös täyttävämmän aterian. Miltä kuulostaisi vaikkapa helppo retkeilijän pyttipannu ja rapeat pekonitikut?

 

talvi_retkeily_nuotio_pyttipannu_pekonitikut

 

Nopea retkeilijän pyttipannu

Pyttipannu on helppo retkiruoka, joka lämmittää ja täyttää tuhdisti reippaiden ulkoilijoiden vatsat. Raaka-aineet voivat olla myös edellispäivän tähteitä, joten pyttis on oiva tapa vähentää ruokahävikkiä! Suosituimmat raaka-aineet ovat peruna, nakit ja makkarat, lihapullat, kinkku ja erilaiset juurekset.

Pilko kaikki raaka-aineet sopivan kokoisiksi suupaloiksi ja paista ne kuumalla pannulla. Paista vielä erikseen jokaiselle ruokailijalle oma kananmuna. Voit joko paistaa kaikki aineet valmiiksi ja lämmittää pyttiksen nuotiolla tai pilkkoa raaka-aineet valmiiksi ja hoitaa nuotiotulella myös paistamisen.

 

Rapeat pekonitikut

Hauskat pekonitikut tekevät retkiruokailusta todellista herkuttelua. Kierrä pekonisiivuja tikkujen ympärille ja grillaa nuotiossa kypsiksi.

 

Muistathan, ettei avotulen tekeminen kuulu jokamiehenoikeuksiin, vaan siihen on kysyttävä maanomistajan lupa. Valmiita nuotiopaikkoja löytyy ulkoilureittien varsilta sekä kansallis- ja luonnonpuistoista. Muista myös sammuttaa nuotio huolella ja ota roskat mukaasi ennen retken jatkamista.

 

Tutustu tästä retkeilijän

 

Seuraa meitä