Savustettu joulukinkku

Perinteinen, uunissa kypsytetty kinkku on jouluherkkujen rakastettu klassikko, jota odotetaan koko vuosi. Yhä useammasta joulupöydästä löytyy myös savustettu kinkku. Kinkun savustaminen on yllättävän helppoa. Esimerkiksi kaasugrillissä kinkku savustuu todella näppärästi ja lämpötila pysyy varmasti kokoajan tasaisena.

mustang_savustettu_joulukinkku_kaasugrillissa

 

Miten se tehdään?

Savustaminen on yksinkertaista. Tarvitset vain suljetun tilan, josta savu ei pääse heti karkaamaan, vaan tarttuu lihaan. Hyviä vaihtoehtoja ovat mikä tahansa kannellinen grilli, esimerkiksi kaasugrilli tai pallogrilli, tai erilaiset savustinlaitteet, savustuslaatikot tai -pussit. Me valitsimme kaasugrillin.

Kaasugrillissä savustaessa savustushakkeet kannattaa laittaa savustushakerasiaan, joka asetetaan sytytetyn polttimon päälle. Rasiassa olevat hakkeet muodostavat grilliin savua. Leppähake on kinkulle hyvä, perinteinen vaihtoehto. Savustaessa kannattaa myös suosia epäsuoraa lämpöä. Kaasugrillillä tämä tarkoittaa sitä, että se keskimmäinen polttimo, jonka päälle on asetettu savustettava ruoka, ei ole päällä. Lämpö tulee siis savustettavan ruoan sivuilta, ei suoraan alapuolelta.

Kun grillin lämpötila on 100-130 astetta ja savustushake alkaa tuottaa savua, on aika laittaan kinkku grilliin. Muista sulattaa kinkku ajoissa. Kun kinkku laitetaan grilliin sen sisälämpötilan tulee olla noin 10 astetta. Savustaessa lämpötila ei saisi olla turhan korkea, 100-130 astetta riittää ja se kannattaa pitää tasaisena koko savustamisen ajan. Älä myöskään aukaise grillin kantta turhan usein, sillä jokainen kannen avaus tiputtaa hetkellisesti grillin lämpötilaa ja pidentää savustusaikaa. Savustusaika riippuu kinkun koosta. Kinkku on valmista kun sen sisälämpötila on 74 astetta.

Jos pelkäät, että kinkusta tulee kuiva, voit noin puolessa välissä savustusta poistaa kinkusta nahan ja kiinnittää pintaan hammastikuilla ananasrenkaita. Ananasrenkaat kostuttavat kinkkua ja pitävät sen mehevänä.

 

Takaamme huumaavan tuoksun pihapiiriin ja herkullisen joulupöydän kinkun!

 

Maistuisiko jälkiruoaksi savustettu briejuusto glögin kaverina? Lue ohjeet juuston savustamiseen.

 

Seuraa meitä