Syksyllä grillataan – säällä kuin säällä!

Grillin monipuolinen hyödyntäminen on trendikästä ja se tarkoittaa myös sitä, ettei grillaus ole vain kesän juttu.

syysgrillaus_ruska Grillaus jatkuu pitkälle syksyyn ja jopa talven yli suojaisilla terasseilla ja parvekkeilla, kauniilla syyssäällä myös pihojen avarammissa paikoissa tai luonnon helmassa. Pallogrillin vieminen vaikkapa rannalle on loistoidea syyspiknikille. Grilli kyllä syttyy ja pysyy kuumana vaikka ilma on kylmä, syyssade ripottelee tai lumi on maassa.

Kylmällä ja sateisella kelillä hiiligrillin kuumuuden saa ylläpidettyä laittamalla grilliin hieman enemmän hiiliä kuin mitä normaalisti laittaisi. Myös sytytintä kannattaa käyttää vähän enemmän kuin lämpimällä ja kuivalla kelillä. Grillin kantta ei kannatta pitää turhaan auki, jolloin lämpö pääsee karkaamaan. Viileämmässä säässä lämpötilaa kannattaakin tarkkailla lämpömittarista ja muistaa, että erilaisille lihoille ja kasviksille on erilaisia grillauslämpötiloja. Samat säännöt pätevät myös kaasu- ja sähkögrilleihin, jotka toimivat kylmissä lämpötiloissa samalla tavalla kuin kesän lämmössä. Avotulet puolestaan lämmittävät mukavasti viilenevässä syyssäässä. Sytytä nuotio pihalle tai retkelle ja nauti tulen lämpimästä loimusta ja kontrastista kirpeä kelin kanssa.

 

Täydellinen hiillos

Hiilillä grillatessa ruokaan saa aitoa savun makua, ja onhan hiiligrillissä aina oma tunnelmansa. Perinteisellä pallogrillillä voi helposti grillata vaikka pakkassäällä, kunhan ottaa huomioon muutamat hommaa helpottavat jipot. Tärkeintä on tasainen, kuuma hiillos. Varaa hiiliä tai brikettejä runsaasti ja anna niiden palaa rauhassa hehkuvan kuumaksi hiillokseksi ennen grillauksen aloittamista. Avuksi kannattaa ehdottomasti ottaa piippusytytin. Aloita grillaus vasta kun grilli on tarpeeksi kuuma äläkä availe grillatessa kupua liian usein kylmällä, tuulisella tai sateisella säällä, jotta kuumuus ei pääse karkaamaan.

 

Syviä, lämpimiä makuja

Sään ollessa kirpeämpi on mukavaa syödä ruokaa, jossa on syvät ja täyteläiset maut. Syksyllä voikin grillata tuhdisti. Lihoille kannattaa kokeilla erilaisia rubeja eli kuivamausteseoksia sekä glaseerauksia. Glaseeraus tuo ruoan pintaan kiiltävän, tahmean pinnan. Glaseeraus lisätään vasta grillauksen viime minuuteilla, muuten glaseerauskastikkeen usein sisältämät makeutusaineet, kuten appelsiinimehu, hunaja tai siirapit voivat palaa karamellisoitumisen sijasta. Rubit hierotaan grillattavan pintaan ennen grillaamista ja grillin korkea kuumuus tekee rubista maukkaan kuoren.

Oikea määrä suolaa puolestaan voimistaa ruoan muita aromeja ja auttaa niitä sekoittumaan toisiinsa harmonisesti ja maistumaan täyteläisemmältä. Suola saa siis ruoan maistumaan paremmalta. Esimerkiksi karkea merisuola on grilliruoalle erinomainen vaihtoehto. Vivahteikkaita makuja grilliruokaan saa käyttämällä erilaisia yrttejä. Tuoreiden yrttien maku on aina rikkaampi ja elinvoimaisempi kuin kuivattujen. Muista, että tuoreet yrtit lisätään vasta juuri kun ruoka alkaa olla valmista.

Grillit siis tulille ja nauttimaan. Kokeile vaikka näitä pekonilla ja ananaksella kruunattuja hampurilaisia. Lämmintä ja tirisevän herkullista syksyä!

 

Kokeile pekonilla ja ananaksella kruunattuja hampurilaisia

jauhelihapihvit:

1 prk kermaviiliä

½ dl korppujauhoja

400 g vähärasvaista naudan jauhelihaa

1 kananmuna

sipuli hienonnettuna

ripaus suolaa

pippuria

 

lisäksi:

pekonisiivuja

ananasta

pihvitomaattia

kesäkurpitsaa

juustoa

hampurilaissämpylöitä

 

Turvota korppujauhoja hetki kermaviilissä. Lisää joukkoon muut jauhelihapihvien ainekset. Sekoita tasaiseksi massaksi. Muotoile hampurilaissämpylöihin sopivan kokoisia pihvejä. Viipaloi ananas renkaiksi, viipaloi tomaatit ja kesäkurpitsa. Höylää juustosta paksuja siivuja. Grillaa pekonisiivut ja jauhelijapihvit kypsiksi. Paahda sämpylät kevyesti grillissä. Lado täytteet sämpylöiden sisään ja nauti!

pekonihampurilaiset

 

Seuraa meitä