Kaasugrillit

Kaasugrillin keväthuolto

Nyt kun ulkogrillauskausi on alkanut, grilli on hyvä huoltaa ja puhdistaa talven jäljiltä, koska likaisiin, rasvaisiin ja huonokuntoisiin laitteisiin liittyy tulipalon vaara.

Mustang kaasugrilli


Mitä kannattaa tehdä?

Kaasuletku ja paineensäädin

Tutki kaasuletkun kunto taittelemalla sitä jyrkästi. Näin näet, onko letkussa hiusmurtumia.

Voit myös sivellä letkun saippuavedellä tai tarkoitukseen kehitetyllä suihkeella. Jos letku on murtunut, vaihda se aina ehjään. Samalla kannattaa vaihtaa myös paineensäädin.

Muista aina ostaa matalapainesäädin. Letkulle ja säätimelle ei ole määrätty vaihtoväliä, mutta yleisenä sääntönä voidaan pitää 2-4 vuoden vaihtoväliä – ihan varmuuden vuoksi. Parikymmentä euroa on melko pieni sijoitus siitä, ettei kaasu pääse karkaamaan vääriin paikkoihin.

Kaasupullon turvallisin paikka grillatessa on grillin takana tai vieressä. Kaasupulloa ei saa missään tapauksessa säilyttää grilliosan alla silloin, kun grilli on päällä.


Grillihiilet

Hiiligrillin kanssa pitää malttaa mielensä, sillä hiilet ovat paloturvallisia vasta 1–2 vuorokauden kuluttua grillauksesta. Hiilijätökset poistetaan, mutta vasta sitten, kun ne ovat varmasti jäähtyneet. Nestekaasukäyttöisessä laavakivigrillissä tapoja on kaksi. Polta kivet puhtaiksi käytön jälkeen. Käännä kivet kerran ympäri ja polta myös toinen puoli. Toinen vaihtoehto on ottaa kivet pois silloin tällöin ja puhdistaa ne esimerkiksi pesuharjalla. Astianpesuainetta ei saa käyttää, ja pesun jälkeen kivien on annettava kuivua kunnolla.


Grillin puhdistus

Puhdista grilli ja grillausvälineet jokaisen käytön jälkeen. Grilli on silloin aina valmis uuteen ruoanvalmistukseen. Valmistajan käyttöohjeen seuraaminen kannattaa, sillä erilaiset materiaalit vaativat erilaista hoitoa.


Kaasugrillin polttimet

Kaasugrillin polttimet harjataan puhtaiksi ja öljytään lopuksi ruokaöljyllä. Samalla tarkistetaan, että liekkien ulostuloaukot ovat puhtaat. Jos liekki palaa kellertävänä eikä sinisenä, poltin on syytä puhdistaa. Keväisin polttimen kanavissa voi olla jopa hämähäkinseittiä.


Grilliritilän puhdistus

Alkajaisiksi grillistä poistetaan ritilä tai parila ja puhdistetaan se. Puhdista enimmät karstat messinkisellä grilliharjalla ja kaapimella. Jos ainuttakaan työkalua ei ole saatavilla, karstoja voi irrotella myös männynkävyillä, kertovat niksinikkarit. Huuhtele osat vedellä ja kuivaa. Astianpesuainetta voi käyttää, jos osat eivät ole valurautaa. Sivele ritilään ruokaöljyä, esimerkiksi korkeaa lämpötilaa kestävää rypsiöljyä, jotta grillattava ei tarttuisi niin herkästi kiinni.


Rasvapoltto

Valurautainen parila tai paistoritilä on helppo pitää puhtaana, kun sille tehdään perinteinen rasvanpoltto ennen käyttöönottoa. Tämä tapahtuu siten, että parila voidellaan sianihralla eli silavalla tai ruokaöljyllä ja lämmitetään erittäin kuumaksi. Tämä käsittely on syytä toistaa usein, jotta valurautainen parila pysyy jatkossakin käyttökunnossa eikä ruostu.

Tapaturmien vaaraa vähentää se, että grilli on puhdas. Mikäli grilli jää rasvaiseksi, rasva saattaa syttyä palamaan. Grillin sisäosat ja –pinnat on syytä puhdistaa huolellisesti talvisäilytyksen jälkeen. Ruostuneet ritilät on myös hyvä puhdistaa, ja valella uudestaan ruokaöljyllä tai silavalla.nHuomion arvoinen seikka on, että valurautaiset osat on puhdistettava messinkiharjaksilla tai siihen tarkoitetulla sienellä.

Valurautaisten polttimien käyttöikää voi lisätä vaihtamalla niiden paikkoja silloin tällöin. Tällä toimenpiteellä kuormitetaan polttimia tasaisesti.Huomaa myös se, että ulkokäyttöön tarkoitettuja grillejä ei saa ikinä käyttää sisätiloissa.


Valurautaparilan rasvapoltto

Yhä useampi grillaaja hankkii grillin, joissa on valurautainen parila. Valurautaparilan puhdistaminen on helppoa, jos sille on suoritettu perinteinen kunnon rasvapoltto. Parila voidellaan suolattomalla sianihralla eli silavalla ja lämmitetään grillissä kuumaksi. Kun valurautaparilan käsittelee säännöllisesti rasvalla, se pysyy kunnossa ja on helppo pitää puhtaana. Rasva estää parilaa myös ruostumasta. Silavan sijaan voidaan käyttää myös ruokaöljyä. Silavaa kannattaa kaupasta hakea eläintenruokien pakastealtaasta.


Muurinpohjapannun rasvapoltto

Muurinpohjapanu on erittäin helppo puhdistaa, kunhan se on ennen käyttöönottoa pohjustettu hyvin rasvalla. Tässä niin sanotussa rasvapoltossa pannu kuumennetaan ja levitetään sitten suolatonta silavaa tai munkkirasvaa pannun pintaan, kunnes pinta muuttuu tummaksi. Kunnollinen rasvapoltto kestää puolesta tunnista tuntiin.

Kun pannu on näin valmisteltu käyttöön, sen puhdistaminen on helppoa. Käytön jälkeen kuumaan pannuun kaadetaan tilkka vettä ja annetaan sen kiehahtaa. Sitten pannu pyyhitään lastalla ja talouspaperilla. Lopuksi pannu kuivataan ja sen paistopuoli rasvataan kevyesti esimerkiksi ruokaöljyllä.


Grillin ulkopuoli

Olipa grilli millainen tahansa, se kannattaa pitää hyvässä kunnossa ulkokuorta ja puuosia myöten. Pölyt pyyhkäistään pinnoilta aina ennen grillausta ja puuosat käsitellään esimerkiksi sopivalla puuöljyllä. Jos grillissä on lasi, se kannattaa puhdistaa käytön jälkeen rasvaa liuottavalla pesuaineella. Myös grillin seinämät ja tasot pyyhitään puhtaiksi heti kun grilli on jäähtynyt.

Puhdistus helpottuu, kun grilliä varten hankkii kunnollisen suojuksen tai peitteen. Suojuksen saa kuitenkin laittaa grillin päälle vasta, kun grilli on läpikotaisin jäähtynyt.


Hyvää ja turvallista grillaussesonkia!


Palaa otsikoihinOletko kadottanut kaasugrillisi käyttö- ja kokoamisohjeet?


Tilaa Mustang-kaasugrillin käyttöohjeet palautelomakkeella.
Merkitse viestikenttään kaasugrillin mallinimi ja -numero.

Tulosta
Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä